Over ons

Het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis werd opgericht in 1968 als onderdeel en zetel van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, het huidige Familiekunde Vlaanderen. Het centrum verzamelt en ontsluit genealogische gegevens in de meest brede zin van het woord. Het is een open ontmoetingsplaats voor jong en oud, starters en doorwinterde genealogen.

Download infobrochure (PDF)

Wie is wie?

Directeur: Rik Van der krieken
Adjunct Directeur: Lucien Wuyts

Een topteam vrijwilligers houdt het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis draaiende. En we zijn hen daar heel dankbaar voor!
Dankjewel Barri Dominique, Bastiaensen Amanda, Baus Elisabeth, Belis Frans, Bruggeman Nadine, Claus Luc, Cleiren Patrick, De Block An, De Boeck Hilde, De Graef Sonja, de Groot Fred, De Souter Jimmy, De Vlam Marc, Fannes Danny, Feyen An-Astrid, Havelaerts Catharina, Haverals François, Heykers Marie-Louise, Jacobs Rita, Jans Roel, Jorens Herman, Kussé Lieven, Lathouwers Georges, Lauwers Heidi, Leys Rita, Lobestael Ingrid, Louis Lancel, Luyckx Herman, Maes Felix, Marien Frank, Maxime Dawance, Mersie Tom, Minasyan Erik, Noteboom Christiane, Otyuskina Yuliya , Paulus Emmanuel, Pooters Els, Sanders Marc, Seiziva Natalia, Shkarbina Svetlana, Steijnen Monique, Ten Grootenhuyzen Maggie, Ten Grootenhuyzen Willy, Thielman Verena, Van Acker Marc, Van Cappellen Linda, Van Cleemput Irene, Van Den Eynde Hubert, Van der krieken Hendrik, Van der krieken Jan, Van Rompaey Ludo, Van Tiggelen Maria, Van Wijndaele Willy, Vanbrabant Magdalena, Vanderhaeghe Jan, Vanhevele Inge, Verbandt Dirk, Verhaegen Stefanie, Vervliet jessica, Vervoort Guy, Weyn Herman

Onderzoek

Het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis stimuleert genealogisch onderzoek. Het begeleidt wetenschappers en studenten, ontsluit bronnen, verricht eigen onderzoek, publiceert onderzoeksresultaten en participeert aan landelijke databanken zoals ‘Archiefbank Vlaanderen’. De databank met passagiersgegevens van de Red Star Line rederij is in het documentatiecentrum te raadplegen en werd eveneens in bruikleen gegeven aan het Red Star Line Museum.

Dienstverlening

Op zoek naar deskundig advies om uw familiegeschiedenis te reconstrueren? Onze leeszaalvoorzitters en centrummedewerkers helpen u graag op weg. Het centrum beantwoordt dagelijks vragen van studenten, vorsers, musea, heemkundigen, media... Gaat u liever zelf aan de slag? Raadpleeg gerust onze databanken, archieven en bibliotheek.

Verzamelen en giften

Het centrum verzamelt alle bronnen die nuttig zijn voor familiekundigen. Hiervoor doen onze medewerkers actief aan prospectie, maar het centrum aanvaardt ook (dankbaar) spontane schenkingen. Deze schenkingen worden door ons verder bewaard en ontsloten voor genealogisch onderzoek.

Meer info? U kan ons bellen op het nummer +32 (0)3 646 99 88. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8u30 tot 17u00.
Liever elektronisch? Via administratie@familiekunde-vlaanderen.be helpen wij u graag verder.

Download schenkingsformulier (PDF)

Permanente tentoonstelling

In de tentoonstellingszaal maken beginnende genealogen kennis met het materiaal waarmee ze tijdens hun onderzoek geconfronteerd worden. Anderzijds is het eveneens een plek waar de mooiste stukken uit de collectie van het documentatie- en studiecentrum getoond worden.

Het gebouw

Het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis is gevestigd in de woning van een welgestelde bakker, oprichter van ‘Bakkerij De Volkslust’. Het prachtige gebouw dateert uit 1901. Bij het omvormen ervan tot een toegankelijk studie- en documentatiecentrum, werd het oorspronkelijke karakter zoveel mogelijk bewaard.

‘Bakkerij De Volkslust’ circa 1920.