Telefoonboeken

Een vaak gebruikt hulpmiddel bij het traceren van naamgenoten en adressen (uit de twintigste eeuw) zijn telefoonboeken. In het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis dateren de oudste telefoonboeken uit de periode 1950. Naast Belgische telefoonboeken omvat de collectie ook telefoonboeken uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.

In het boekdeel ‘1950 Deel II, Antwerpen’ treft u trouwens naast de provincie Antwerpen, jawel, ook de provincies Limburg, Oost- en West- Vlaanderen aan (ref. A.90.0200/1950). In dit boekdeel kan u bovendien zomaar eventjes 2300 cafés en drankgelegenheden – met logo! – uit het Antwerpse terugvinden. Van Ekeren over Oorderen, Wilmarsdonk tot Kontich, Lint en Hove: u kan er heel wat kroegen in terugvinden die de herinneringen aan vroegere tijden etaleren. Sommige namen zijn nog brandend actueel, zoals bijvoorbeeld Café Lokaal Peter Benoit. Een greep uit de top 5: Café (den) Welkom (45), Café De Kroon (23), Café Sportvriend(en) (21), Café (des) Sports (18) en Café den Anker (16).

Naast telefoonboeken vermelden de Ratinckx-adresboeken van de stad Antwerpen (met gegevens over Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Hoboken, Merksem en Wilrijk) vanaf 1905 eveneens telefoonnummers, aanvankelijk – eerder summier – van openbare besturen, militaire locaties en bedrijven. De Ratinckx-exemplaren van het documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis te Merksem zijn terug te vinden via de bibliotheekcatalogus van Familiekunde Vlaanderen: http://bib.familiekunde-vlaanderen.be.